WA gfayfa
f S fafrae are
Securities and Exchange

Board of India
CHIEF GENERAL MANAGER

INTEGRATED SURVEILLANCE DEPARTMENT

ISD/OW/ 20212 /2016
July 25, 2016
HDFC Bank Limited
Process House,
Kamala Mills Compound,
Senapati Bapat marg, Lower Parel
Mumbai - 400013

Dear Sir,

Re: Request for Interpretive Letter under the Securities and Exchange Board of India
(Informal Guidance) Scheme, 2003 regarding clarification on whether deals under the
discretionary portfolio management scheme can amount to 'insider trading'.

1. This has reference to your letter dated May 26, 2016 seeking guidance by way of an
interpretative letter under the SEBI (Informal Guidance) Scheme, 2003.

2. You have, inter alia, represented as follows:

1.  Some employees of the HDFC Bank (the “Bank™), who may be in possession
of the unpublished price sensitive information the “UPSI”) of the Bank or of
other listed companies with whom the Bank deals, are consequently restricted
from dealing in securities of the Bank or such other listed companies. These
employees may choose to invest their funds in securities market through
portfolio management schemes. The portfolio managers, under the
discretionary portfolio management scheme, deals in the securities with the
funds of the investors (investor includes employees of the Bank and his
relative), as per its own discretion and the investor has no direct/indirect
control/influence over the investment making decisions.

ii.  Under the discretionary portfolio management scheme, day to day investment
discretion for the account(s) are fully delegated to portfolio manager and is not
shared with the investor. The portfolio manager does not discuss any potential
investment /disinvestment decisions with investor before any transaction and
the investor. The investor does not make suggestions to portfolio manager
regarding specific investments / disinvestments and the portfolio manager
does not advise the investor of trades prior to their execution.
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as a part of discretionary portfolio management scheme is identifiable and the
securities in the portfolio are mandatorily held in a separate demat account
with power of attorney in favour of the portfolio manager.

iv. The portfolio manager, while exercising his discretion, makes
investment/disinvestment in securities, which may include securities of the
Bank or securities of a listed company, for which the employee or his relative
may be in possession of UPSI by virtue of being employee of the Bank, but
the employee of the bank or his relative has no control directly or indirectly,
over investments making decisions of the portfolio manager.

v.  Additionally, it is also stated in your letter that employees furnish a
declaration to the effect that they do not have any direct or indirect influence
or control over the specific securities selected for the discretionary portfolio
management services from the portfolio manager or from the organization in
which the portfolio manager is serving.

3. In light of the submissions made as above, you have sought interpretative letter from
SEBI as to whether deals under discretionary portfolio management scheme by the
portfolio manager for the employee of the Bank or his relative is in compliance with
the provisions of SEBI (Prohibition of Insider Trading) Regulations, 2015 (the “PIT
Regulations™) under the following circumstances:

1.  When the employee of the bank or his relative has no control over the
investment making decisions and is in possession of UPSI of the bank or listed
companies with which the bank deals or

ii.  When the trading window is closed of the bank or of the company with which
the bank deals.

4. Without necessarily agreeing with your analysis given in your above mentioned letter,
our interpretation on the above query is as under:

1. Regulation 4(1) of PIT Regulations unambiguously states that no insider shall
trade in securities that are listed or proposed to be listed on a stock exchange
when in possession of unpublished price sensitive information.

il. Further, in the explanatory notes to Regulation 4 of PIT Regulations it is
mentioned that when a person who has traded in securities has been in
possession of UPSI, his trades would be presumed to have been motivated by
the knowledge and awareness of such information in his possession.

1ii. It is therefore inferred from the above that dealing in securities, whether it is
direct or indirect, is not relevant, but that any insider when in possession of
UPSI should not deal in securities of the company to which the UPSI pertains.
Even while dealing in such securities through a discretionary portfolio
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management scheme, the trades of insider shall be assumed to be motivated by
the knowledge and awareness of UPSI.

iv.  With respect to dealing in securities, when the trading window of the Bank is
closed, it may be noted that section 4 of Schedule B of the PIT Regulations
mandates operation of a notional trading window as an instrument of
monitoring trading by the designated person. The trading window shall be
closed when the compliance officer determines that a designated person or
class of designated persons can reasonably be expected to have possession of
UPSI. Thus, Regulation 4(1) read with section 4 of Schedule B of the PIT
Regulations, infers that dealings by the Bank or the company with which the
Bank deals in securities through a discretionary portfolio management scheme,
when the trading window is closed, shall be assumed to be motivated by the
knowledge and awareness of UPSI.

5. The above position is based on the information furnished in your letter under
reference. Different facts or conditions might lead to a different result. Further, this
letter does not express a decision of the Board on the question referred.

6. You may also note that the above views are expressed only with respect to the
clarification sought in your letter under reference with respect to PIT Regulations and
do not affect the applicability of any other law or requirements of any other SEBI
Regulations, Guidelines and Circulars administered by SEBI of the laws administered
by any other authority.

Yours faithfully,
bz

Sunil Kadam



