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Board of India

CHIEF GENERAL MANAGER :
INTEGRATED SURVEILLANCE DEPARTMENT -

ISD/OW/g 06 q}ﬂns

October 30, 2015

R Swaminathan
Company Secretary _ :
KPIT Technologies e

35 & 36, Rajiv Gandhi Infotech Park,
Phase 1, MIDC, Hinjewadi,
Pune - 411057

Dear Sir,

Re: Request for a informal guidance by way of "No-action letter" under the Securities
and Exchange Board of India (Informal Guidance) Scheme, 2003 in relation to the
Securities and Exchange Board of India (Prohibition of Insider Trading) Regulations,
2015

1. Please refer to your letter dated July 21, 2015 seeking a no action letter under the
SEBI (Informal Guidance) Scheme, 2003.

2. In your letter under reference you have, inter alia, made the following submissions-

1. KPIT Technologies has implemented a cashless ESOP plan for its employges.
This cashless ESOP Plan is operated through a trust in accordance w&th
Securities and Exchange Board of India (Share Based Employee Benefits)
Regulations, 2014 ("SBEB Regulations)".

II.  From time to time, the trust either applies for shares to the company and such
shares are issued to it/ or the Trust acquires shares through secondary market
purchase for the purpose of ESOP Plan,

1. The trust is only the mechanism for implementing the ESOP plan; all sales are
undertaken only on the basis of exercise by the relevant employee. Effectively,
the trade is undertaken by the trust on behalf of the employee and not by the
Trust in its own capacity.

1Iv.  SBEB Regulations specifically mandate that cashless ESOP plans can only be
set up by way of a Trust mechanism and such a Trust is specifically classified
as “Insider” for the purposes of the PIT Regulations

V.  Thus any “Trade” undertaken by the Trust (which would include subscribing
to shares, acquiring / selling shares from / in the market), even though the
same are undertaken solely on the basis of exercise of an ESOP by the relevant

‘%‘: employees and is effectively a trade by such employee (who may not be an

insider) could technically be treated as a trade by an insider and will be subject
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to all the restrictions and disclosure requirements %ﬁgﬂlé)tfolﬁd'ﬁmder”
-under the PIT Regulations.

vl Further, Paragraph 10 of Schedule B of the SEBI (PIT) Regulations, 2015
restricts a designated person from undertaking contra trades within a period of
6 months. Since, the cashless ESOP is undertaken through the Trust which is
classified as an Insider, a view could be taken that the same would be subject
to the contra-trading restriction,

In the light of aforesaid submissions, you have raised thé following queries with
regalds te the SEBI (Plohlbltl()n of Insider Trading), Regulatlons 2015.

. L "The intent of the PIT Regulations is not to prevent the implementation of
otherwise permissible ESOP plans.. = -

]
I The acquisition of shares (whether by subscription or secondary acquisition)
- will not be considered as a “Trade” for the purposes of the contra-trading
restrictions as the Trust in the ordinary course of its existence has to acquire /
subscribe to shares to give effect to ESOPs (which are permissible under
- applicable law),

1. Since the Trust is not acting on its own but solely on instructions and authority
from specific and identified employees pursuant to an ESOP exercise to
procure and/or sell shares, the cashless exercises of ESOPs, being in
accordance with the provisions of SBEB Regulations, by the Trust for
employees who are not designated persons (and do not at the time of such
exercise have access to any unpublished price sensitive information) will not
attract any contra-trade resfrictions.

1v.  Further, as was the case under the previous PIT Regulations, we assume that
the intent of contra-trade restrictions is to apply to secondary acquisitions and
not acquisitions/sale of an ESOP and resultant shares. Therefore, we assume
that the exercise of an ESOP by any person including a designated person, and
the sale of the resultant shares will not attract any contra-trading restrictions.

Without necessarily agreeing with your analysis given in your above mentmned letter,
our interpretation on the above query is as under:

Your request appears to seek informal guidance in the nature of ‘“No-Action Letter’ in
respect of the following issues:

I Whether the exercise of an ESOP by any person including a designated
person, and the sale of the resultant shares attract any contra-trading
restrictions under SEBI (PIT), Regulations, 2015.

1.  Whether the cashless exercise of ESOPs by the trust for employees who are
not designated persons, attract contract trade restrictions under SEBI (PIT),
Regulations, 2015.

. Whether the acquisition of shares (whether by subscription or secondary
acquisition) by the trust to give effect to ESOPs be considered as a “Trade™ for
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the purpose of the contra-trading restrictions undeBQAT @H{,Mﬁﬁ‘dtions,
2015.

5. Tt is pertinent at this point to draw your attention to a guidance note released by SEBI
on SEBI (Prohibition of Insider Trading) Regulations, 2015, dated August 24, 2015.
The said guidance note, infer alia, addresses the question of applicability of the said
regulations on exercise of ESOPs,

6. The guidance note, on this particular matter states that Exercise of ESOPs shall not be

considered to be “trading” except for the purposes of Chapter 1T (Disclosures of

o "Ifaéiingf%y Insiders) of the Regulations. Fusther, it is stated by way of an example in

~ the Guidance note that if a designated person has sold/ purchased shares, he can

subscribe and exercise ESOPs at any time after such sale/purchase, without attracting
contra trade restrictions.

7. Thus, it is clarified that the exercise of ESOP by any person including a designated
person, and the sale of such shares so acquired under ESOPs shall not attract contra
trade restrictions. The cashless exercise of ESOPs by the trust for employees, who are
not- designated persons, shall also not attract contract trade restrictions under SEBI
(PIT), Regulations, 2015,

8. Further, it is seen that trust is not undertaking trades in its own capacity but acting
solely on behalf of the employees to give effect to exercise of ESOPs. Thus in light of
the guidance note dated August 24, 2015, it appears that acquisition of shares by the
trust to give effect to exercise of ESOP by employees may not be considered as trade
for the purpose of contra trade restrictions.

9. This position is based on the representations and subn%fgsions made to the Department
‘in your letter under reference. Different facts or conditions might require a different
result. This letter expresses the Department’s position on applicability of the
respective Regulations / Guidelines as referred above only in the instant case. It does
not express decision of the Board on the questions presented.

10. In terms of Clause 14 to Clause 17 of SEBI (Informal Guidance) Scheme, 2003, the
department issuing this no-action letter will not recommend enforcement action to the
Board regarding above issues subject to the requestee acting strictly in accordance
with the facts and the representations made in the letters while in compliance with
applicable laws.

*

11. You may note that the above views are expressed only with respect to the clarification
sought on the applicability of the respective Regulations/Guidelines as referred above
and do not affect the applicability of any other law or requirements,

Yours faithfully,

Sunil Kadam -~



